archiwum wpisów

W Niemczech i Polsce artyści tacy jak Harry Styles, Taylor Swift i Bruno Mars to dobrze znane nazwiska. Prawie każdy zna piosenki takie jak As it was, Bad Blood i Just the way you are. Na listach przebojów w obu krajach znajdują się również piosenki takie jak Daylight, Flowers, Another Love i Do I wanna know?.

Popularną piosenką pop z Polski są Trójkąty i Kwadraty, które opowiadają o różnych uczuciach i emocjach. Popularna w Niemczech jest Beatiful Girl, która opowiada o mężczyźnie opisującym swoją dziewczynę.

Fatamorgana i Malibu Barbie to popularne polskie piosenki imprezowe, których często słuchają młodzi ludzie. W Niemczech bardzo znaną piosenką imprezową jest Layla, o której było swego czasu sporo dyskusji ze względu na jej kontrowersyjną treść.

Rapowe piosenki z Polski są również bardzo przyjemne do słuchania, na przykład Deszcz na betonie.

Dobrze znaną niemiecką piosenką rapową jest Ohne mein Team, która jest często odtwarzana przez młodzież lub drużyny sportowe.

Młodzież słucha często nostalgicznych piosenek o nieszczęśliwej miłości. W Polsce piosenką o tej tematyce jest Mori, a w Niemczech Bye Bye.

Jako przykład polskiej piosenki, której również słuchają Niemcy, to Fatamorgana. Niemiecką piosenką znaną przez Polaków to stary hit o nazwie 99 Luftballons.

W rezultacie możemy powiedzieć, że każdy kraj ma swoją własną dobrą muzykę, ale oba kraje częściej słuchają anglojęzycznych utworów.