start

źródło: ezamosc.pl, redaktor: SŁ/materiał nadesłany

źródło: ezamosc.pl

To hasło konkursu historycznego zorganizowanego przez Gimnazjum nr 1 w Zamościu oraz Muzeum Zamojskie. Konkurs adresowany był do uczniów gimnazjów województwa lubelskiego. Tegoroczna edycja została poświęcona kobietom w konspiracji.

Konkurs odbył się 10 marca. Poświęcony był następujących kobietom: Maria Teresa Biczyńska ps. „Wredna”, „Anielka” (1923 - 1992), Iza Bakońska Gajewska ps. „Hanka” (1930 - 2016), Wanda Siwiłło (1932– żyjąca). Ponadto uczestnicy mieli się także wykazać znajomością działalności organizacji harcerskiej „Szara Brać” oraz organizacji „Kraj”, z którymi były powiązane bohaterki.

Do konkursu przystąpiło 10 drużyn z 6 szkół: Gimnazjum im. Polskich Olimpijczyków w Szczebrzeszynie, Zespół Szkół w Żdanowie, I Społeczne Gimnazjum im. Unii Europejskiej w Zamościu, Zespół Szkół w Werbkowicach, Gimnazjum nr 2 im. Jana Zamojskiego XVI Ordynata w Zamościu i Gimnazjum nr 1 im. A. Mickiewicza w Zamościu.

Tradycją stało się, że konkurs odbywa się podczas żywej lekcji historii, gdyż celem organizatorów jest, aby uczestnicy wzbogacili swoją wiedzę na temat trudnej historii Zamojszczyzny podczas II wojny światowej oraz w latach powojennych. Ponieważ los bohaterek związany był z harcerstwem, młodzież uczestniczyła w wycieczce po Zamościu do miejsc związanych z tą tematyką. W międzyczasie uczestnicy rozwiązywali zadania konkursowe.

Uczestnicy mogli też wysłuchać wykładu dr Justyny Dudek (OBBH IPN w Lublinie) na temat: "Służba kobiet w konspiracji” oraz obejrzeć film pt.: „Inka”. Następnie odbyła się krótka część artystyczna, po której ogłoszono wyniki konkursu. Publikujemy je poniżej.

I MIEJSCE
Kamila Śledź, Wiktoria Tochman oraz Mateusz Kasjaniuk
Gimnazjum nr 2 im. Jana Zamojskiego XVI Ordynata w Zamościu

II MIEJSCE
Ada Kostrubiec, Wiktor Wachowicz, Jakub Kopiel
Gimnazjum nr 1 im. A. Mickiewicza w Zamościu

III MIEJSCE
Danuta Ciupała, Aleksandra Magryta oraz Nina Kowalczyk
I Społeczne Gimnazjum im. Unii Europejskiej w Zamościu

NAGRODA GŁÓWNA
Wiktoria Tochman
Gimnazjum nr 2 im. Jana Zamojskiego XVI Ordynata w Zamościu

Nagrody i dyplomy wręczali zaproszeni goście.

galeria zdjęć z www.ezamosc.pl