start

Bożena Wojciechowska

Osiem pięcioosobowych drużyn 25 maja wzięło udział w III edycji Gry Miejskiej pt.: „Śladami Stefana Milera – Poznaj Zamość”. Impreza współorganizowana z Ogrodem Zoologicznym w Zamościu odbywała się w ramach programu Erasmus+, pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Zamość.

Celem Gry było poznanie wybitnej postaci Stefana Milera, założyciela ZOO, nauczyciela, poety, społecznika, legionisty, patrioty; kształtowanie umiejętności samodzielnego myślenia, kreatywnego rozwiązywania problemów; rozbudzanie zainteresowania historią Zamościa oraz dobra zabawa.

Uczestnikami byli uczniowie 6 klas szkół podstawowych. Wszystkie drużyny wyruszyły z Rynku Wielkiego i poruszały się po mieście według wskazówek – zagadek. Do rozwiązania było 11 zadań m.in.  na terenie starego ZOO,  Akademii Zamojskiej - ILO, Rotundzie, w parku oraz w ZOO. Aby przejść przez kolejne punkty, uczestnicy musieli wykazać się sprawnością i pomysłowością: pisać wiersze, robić zdjęcia, liczyć, rozwiązywać krzyżówki i zagadki logiczne. O zwycięstwie zadecydowały zdobyte punkty a także czas przejścia trasy.

W ZOO nastąpiło podsumowanie Gry i wręczenie nagród.

Lista zwycięzców:

I miejsce: Szkoła Podstawowa w Mokrem

Nauczyciel przygotowujący i opiekun uczniów Eryk Adamczuk

II miejsce: Zespół  Szkoły Podstawowej i Przedszkola w Kalinowicach

Nauczyciel przygotowujący uczniów i opiekun Marta Lupa

III miejsce:  Szkoła Podstawowa nr 8 im. Orląt Lwowskich w Zamościu

Nauczyciel przygotowujący uczniów i opiekun Monika Paska

Pozostałe szkoły biorące udział: Szkoła Podstawowa w Pniówku, Zespół Szkół w Płoskiem, Szkoła Podstawowa Nr 7 z Oddziałami Integracyjnymi w Zamościu, Szkoła Podstawowa nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Zamościu, Szkoła Podstawowa w Białowoli.

Organizatorami Gry byli nauczyciele:

• Bożena Wojciechowska – koordynator (biblioteka)
  • Małgorzata Bochyńska (fizyka)
  • Anna Maciukiewicz (religia)
  • Katarzyna Miska (pedagog)

Organizatorzy dziękują za pomoc w organizacji i przeprowadzeniu  Gry:

Uczniom klas trzecich GIM.

Paniom: Agnieszce Filipowicz, Agnieszce Musolf, Monice Dziwurze, Elżbiecie Kędrak, Marii Kędrak,

Panom: Maciejowi Usidusowi, ks. Sławomirowi Koronie oraz  Michałowi Adamowiczowi i Piotrowi Dziwurze.

Nagrody dla uczestników ufundowali: Zespół Szkół Społecznych im. Unii Europejskiej w Zamościu, Ogród Zoologiczny im. Stefana Milera w Zamościu, Urząd Miasta Zamość, PGE Dystrybucja S.A. Szczególne podziękowania  kierujemy do Państwa Krystyny i Dariusza Górskich za wydruk  plakatów.