Virtual Reality Class for Us

Bożena Wojciechowska

Kochani Czytelnicy,

zapewne już przeczytaliście wypożyczone książki z biblioteki, dlatego śpieszę w tym niełatwym czasie  z nowymi propozycjami. W zasobach Internetu można odnaleźć wiele interesujących źródeł z bezpłatnymi i legalnymi e-bookami. Bogate zasoby (zdigitalizowane książki, mapy, grafiki, dokumenty audiowizualne, artykuły, prace naukowe i popularnonaukowe, rękopisy iluminowane, najstarsze polskie książki drukowane, ryciny, rysunki oraz publikacje popularne – pocztówki, stare elementarze, książki dla dzieci, książki kucharskie itp.) dostępne są w bibliotekach cyfrowych. Polecam również polskie filmy i spektakle teatralne. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Polecana netografia

• Polska Biblioteka Cyfrowa POLONA
    POLONA to jedna z najnowocześniejszych bibliotek cyfrowych na świecie i jednocześnie największa tego typu biblioteka w Polsce. Biblioteka Narodowa udostępnia w serwisie nie tylko swoje zbiory, ale też obiekty innych instytucji. POLONA umożliwia użytkownikom tworzenie własnych kolekcji, pracę z aktywną warstwą tekstową, dodawanie notatek i zakładek do obiektów. Zbiory POLONY to cały przekrój dziedzin i epok. Panel prasy umożliwia dostęp do cyfrowych kopii prasy codziennej przez wbudowany kalendarz. Większość udostępnionych zbiorów należy do domeny publicznej, dzięki czemu można je za darmo pobierać i dowolnie wykorzystywać.
  • Biblioteka Wolne Lektury
    Utworzony przy współpracy z Biblioteką Narodową serwis oferujący szkolne lektury w formacie elektronicznym, które można przeglądać on-line, a także m.in. ściągnąć na twardy dysk komputera.  Każda z e-książek jest uzupełniona przypisami i komentarzami. Teksty lektur można przeszukiwać pod kątem występujących w nich motywów literackich, powiązań z innymi książkami, przynależności gatunkowej i rodzajowej itp.
  • Projekt Gutenberg
    Zbiór (ponad 60 tys. tytułów) tekstów literatury światowej w wersjach oryginalnych. Najwięcej utworów w języku niemieckim, angielskim, francuskim, hiszpańskim, ale również w języku polskim.
  • Wirtualna historia książki i bibliotek
    Wortal zawierający opis dziejów książki, materiałów piśmienniczych, pisma i bibliotek. Od starożytności do XV wieku.
  • Serwis Humanistyczny Hamlet
    Teksty, opracowania, komentarze, konteksty (filozofia, sztuka, kultura) i wiele więcej.
  • Narodowe Archiwum Cyfrowe
    Narodowe Archiwum Cyfrowe gromadzi, opracowuje oraz konserwuje fotografie, nagrania dźwiękowe oraz filmy, które wchodzą w skład państwowego zasobu archiwalnego.
  • NINATEKA  (filmy, bajki, spektakle, koncerty, słuchowiska, taniec, opera, poezja, publicystyka…)
  • Publiczne Archiwum Cyfrowe Agnieszki Osieckiej
  • SZUKAJ W ARCHIWACH Serwis, którego celem jest udostępnienie w internecie opisów materiałów archiwalnych z archiwów państwowych i innych instytucji. Większość z nich prezentowana wraz ze skanami. Dostęp jest otwarty – nie wymaga logowania i jest bezpłatny.

Polskie biblioteki cyfrowe (wybrane)

Biblioteki Cyfrowe na Świecie

Dziękuję portalowi Lustro Biblioteki za aktualne linki i e-zasoby